Roštilj od konoplje (III.dio) – Kako smo proizveli blokove konobetona za Mihin roštilj

Autor

Objavljeno

Kategorija

Uncategorized

Podijeli

Napraviti 120 blokova konobetona, ručno prvi u RH, za potrebe zidanja unikatnog roštilja je bio veliki izazov i iskušenje za zadrugare.

Osnovni sastojak je konopljina sječka
U početku smo koristili mješalicu za dodavanje vapna i vode
Dobivena smjesa se formira u kalupima
Zaštitne maske i naočale nisu samo ukras

Naravno da je entuzijazam prevladavao s obzirom na iskustvo i pripadajuće tehničko znanje u izradi blokova od konopljine sječke, vapna i vode.
Kao i u svim poslovima koji se prvi put rade, da se zna na početku kroz koje nedaće treba proći, vjerojatno se ne bi ni započelo.
Ravnomjerno miješanje smjese, ručno nabijanje u kalupe, vrijeme sušenja blokova, načina skladištenja, sve su to problemi koje smo morali brzo riješiti kako bi mogli isporučiti suhe čvrste i ujednačene blokove.

Timski rad
Blok se može izvaditi iz kalupa nakon pola sata ali se treba sušiti prije ugradnje par tjedana
Eksperiment s bojenjem blokova

Kroz prva dva tjedna smo “preboljeli dječje bolesti” i kad smo se uhodali izrada blokova je išla ko po traci.

I tko kaže da se ne isplati proizvodnja blokova??

Svjesni smo da ovako izrađen blok nema kvalitetu bloka napravljenog u tvornici, no iskustvo kroz koje smo prošli i Mihino zadovoljstvo nam je nagrada za pionirski poduhvat ručne izrade blokova konobetona.

Na prezentaciji uz roštilj pokazali smo da blokovi konobetona ne gore te na licu mjesta demonstrirali proizvodnju bloka konobetona.